dinsdag 10 januari 2012

Vestje Mieke


Bij één van mijn favoriete blogs (http://hakenenmeer.blogspot.com/) stond zo'n leuk gehaakt bolero-tje! Moppie mocht zelf een mooi bolletje wol uitkiezen uit mijn winkeltje en voila, mama weer aan de haak! In een avondje haakte ik dit lapje (want je haakt gewoon een rechte lap waarbij je de uiteinden aan elkaar vast maakt om zo de mouwen te maken). Toen het klaar was was het natuurlijk veels te kriebelig voor madam, dus ik heb er een stukje jersey ingemaakt. Het geheel afgezet met een mohair randje en daaraan weer een heel fijn randje met het coton crochet nr. 50.

Werkbeschrijving:
Haak een rechte lap waarbij je ervan uitgaat dat als je de zijkanten tegen elkaar maakt je een mouwgat hebt wat past! Die breedte krijgt je lapje dus! Ik heb zelf als lapje telkens een rij vaste en vervolgens een rij stokjes gehaakt. Hoe lang je lap moet worden is gewoon telkens even meten en omdoen totdat hij lang genoeg is! Ik heb het vestje gevoerd met een lapje jersey en dat vastgezet met een festonsteek.

Het mohair schulp randje heb ik gehaakt door in het festonsteek randje het volgende te haken: haak in de 1e festonsteek een vaste - sla 1 festonsteek over - haak in de volgende festonsteek 3 stokjes - sla 1 festonsteek over - haak in de volgende festonsteek een vaste - sla 1 festonsteek over - haak in de volgende festonsteek 3 stokjes enz. enz. (eigenlijk is dit het boogjes haken!)

Vervolgens heb ik in het randje van het mohair een randje coton crochet 50 gehaakt als volgt: in iedere uiteinde van de steek een vaste waarbij bij ieder 2e boogje in het middelste stokje het volgende wordt gehaakt: 1 x 5 losse, vastmaken met en vaste, 1 x 7 losse, vastmaken met een vaste en vervolgens weer 5 losse, vastmaken met een vaste.

Het hart op de achterkant heb ik gehaakt door eerst een lange reeks losse te maken, zo lang als je je hart wilt hebben. Deze reeks met losse vastmaken in de vorm van een hart. Vervolgens heb ik in deze losse het volgende gehaakt: 1e losse: 1 x vaste + 1 x half stokje, 2e losse: 2 x stokje; 3e losse 1 x half stokje en 1 x vaste. Dit haak je vervolgens zo door van stap 1 t/m 3 todat je helemaal rond bent! Uiteindelijk nog een lintje eronder doorgeslagen en zo is ie geworden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten