vrijdag 1 juni 2012

Gehaakte top en korte broek!

Afgelopen weekend heb ik eindelijk "iets" gemaakt met de sterren die ik al weer een aantal weken geleden gehaakt heb. De bedoeling ooit was een jurkje à la Bomba van deze zomercollectie maar na zo'n 30 sterren zag ik zelf sterretjes en gaf de pijp aan maarten! Toen het afgelopen weekend zo warm was dacht ik, Mieke kan wel een korte broek erbij gebruiken! Het idee was snel geboren en zo heb ik van een legging patroon het broekje gemaakt van een tricot Stenzo stofje dat ik nog had liggen. Aan de bovenkant een mooie boord in de goede kleur (komt binnenkort op de website) en afgemaakt met een gehaakt randje. Toen dacht ik..... ik heb nog van die sterren!!! Die zijn in dezelfde kleur als de ornamenten van het jurkje en zo 1 en 1 opgeteld kwam het tot dit topje! Ik heb het topje wel gevoerd met t-shirt stof voor het doorschijnen! In de overgang van ster naar de stokjes/vasten heb ik een riempje van Muy Malo gebruikt dat ik in de uitverkoop gekocht had! Jammer dat ze hem net niet nog even wilde passen want het staat haar mega leuk zo op haar bruine lijfje! 


 
Werkwijze Broekje:
Patroon van een legging nemen en deze gewoon korter maken dan het patroon aangeeft! Het gehaakte randje is als volgt: zigzag de onderkant van de stof (of locken met de lockmachine) en haak om de paar steken een vaste om het garen. Ik heb eerst 2 rijen met vasten gehaakt in de kleur wit, daarna een rij vasten in de kleur blauw. Vervolgens een rij vaste in de kleur fuchsia en het geschulpte randje is als volgt: haak 1 vaste, sla 1 vaste over, haak in de volgende vaste 3 stokjes, sla 1 vaste over, haak 1 vaste, sla 1 vaste over, haak in de volgende vaste 3 stokjes enz. enz.
De boord is van een boord die ik onlangs heb ingekocht. Superleuk en past mooi bij de kleuren die ik vaak gebruik! Ik heb trouwens wel ook gewoon boordelastiek onder de boord gedaan zodat hij steviger is en goed blijft "hangen"!

Werkwijze Top:
Haak zoveel sterren als je nodig hebt (in het topje van Mieke zitten 36 sterren, 4 rijen van ieder 9 sterren)! De sterren haak je als volgt:
Haak 3 losse en sluit ze samen tot een ring.
Haak 6 vasten in de ring
Haak in iedere vaste 3 stokjes.
Haak in de middelste vaste van iedere 3 stokjes een vaste en 2 losse en tussen iedere 3 stokjes in ook een vaste en 2 losse. Je krijgt dan als het ware kleine boogjes.
Haak om de boogjes het volgende: in het eerste boogje 1 x vaste, 1 x half stokje, 1 x stokje en 1 x dubbel stokje. Haak in het volgende boogje: 1 x dubbel stokje, 1 x stokje, 1 x half stokje en 1 x vaste. Herhaal dit dan weer vanaf het begin.

Maak de sterren aan elkaar zodat je een ronde lap hebt. Om het witte deel aan de sterren te bevestigen heb ik het volgende gehaakt: Haak in iedere bovenkant van de ster en in ieder "gat" tussen 2 sterren in. Haak in deze punten een vaste gevolgd door 2 losse, haak vervolgens 6 losse tussen ieder punt waar je een vaste haakt. Haak als je helemaal rond bent in ieder vaste een vaste. Haak vervolgens om en om een rij stokjes en een rij vaste. Ik ben moeten gaan minderen want hij werd bij mij anders te wijd! De bovenkant van het topje het ik weer met een schulp randje gehaakt:  haak 1 vaste, sla 1 vaste over, haak in de volgende vaste 3 stokjes, sla 1 vaste over, haak 1 vaste, sla 1 vaste over, haak in de volgende vaste 3 stokjes enz. enz.
De schouderbandjes zijn 2 rijen blauwe vaste, vervolgd door aan iedere kant 1 rij vaste met gouden lurex en vervolgens aan beide zijden een schulp randje (als hierboven).

Mocht je hem willen maken, veel succes!!!!

1 opmerking:

  1. Die gehaakte top is schitterend! Ik denk dat ik m ook eens ga haken! Errug leuk dank voor je patroon!

    BeantwoordenVerwijderen